Nämä viisi asiaa opin loukkaantumisestani


Loukkasin itseni vuoden 2013 elokuussa. Koska tein lähes kaiken väärin, pystyin palaamaan rakastamani lajin pariin täysin sydämin vasta vuoden 2015 tammikuussa.

Vuonna 2013 pääsin pikkuisen pelaamaan Helsinki Roller Derbyn B-tiimin keltaisessa paidassa. 
Kuva: Marko Niemelä
1. Älä vihaa
Loukkaannuttuaan on helppo vihata kaikkea: jokaista, joka kantaa treenikassia, kaikkia, jotka kävelevät kivuitta – puhumattakaan niistä, jotka nostelevat tai kantavat esineitä, tai niitä, jotka juoksevat portaita ylös ilomielin ja kivuitta. Katkeroituminenkin on liian helppoa. ”Hyvähän se sinun on” –ajatukset tulevat mieleen kepeästi ja katkeruus täyttää mielen.
Älä luovuta. Älä ajattele niin. Älä antaudu negatiivisuudelle ja halulle luovuttaa, koska vielä jonakin päivänä sinäkin pystyt noihin suorituksiin, vaikka juuri tällä hetkellä kaikki tuntuisi hankalalta ja tekisi kipeää.
2. Älä jää pois
Koska mieli on maassa ja kehosi rempallaan, et välttämättä halua nähdä niitä ystäviä, jotka jatkavat rakastamasi lajin parissa. Treenikassissa orpouttaan vikisevät luistimet kirpaisevat, mutta radalle sinulla ei ole asiaa. Älä silti unohdu.
Roller derby on joukkuelaji, jossa jokaisella seuran jäsenellä on paikkansa. Kaikki ovat tärkeitä. Missä me olisimme ilman tuomareita, toimitsijoita, joukkuekavereitamme ja niitä, jotka pelaavat kenties korkeammalla tasolla ja paremmin, mutta joita me katsomme ylöspäin? Me olisimme hukassa.
Yksi roller derbyn koukuttavimmista piirteistä on yhteisöllisyys. Mene siis rohkeasti mukaan, älä jättäydy ulkopuolelle. Vaikka et pääsisikään luistimille, roller derby –seurasi tarvitsee sinua.
3. Älä pelkää ja lykkää paluuta
Kuntoutumisen jälkeen treenikassissa toipumisen ajan odotelleet luistimet alkavat yhtäkkiä kolista malttamattomina. Olet ollut poissa radoilta ehkä kuukauden tai vuoden, mutta tunne on sama: pelko. Pelko voi olla lievää tai verenkierron lamauttavaa, mutta jossakin takaraivossa se tykyttää.
Älä hätäile: sinä osaat vielä luistella. Ehkä et niin hyvin kuin ennen vammaasi, mutta osaat silti. Mitä pidempään paluutasi lykkäät, sitä vaikeammaksi se muuttuu. Ennen pieneltä tuntuneet asiat kasvavat demonisiin mittoihin ja niistä saattaa nähdä jopa painajaisia. Älä antaudu sille tunteelle: sinä olet hyvä. Treenaamalla sinusta tulee vielä parempi. Jos et treenaa, et kehity.
4. Älä pidä itseäsi ulkopuolisena
Jos olet jättäytynyt loukkaantumisesi takia pois, ovat joukkuetoverisi jatkaneet harjoittelua.  He ovat kehittyneet paljon, osa on ehkä siirtynyt edustusjoukkueisiin ja joistakin heistä on tullut muuten merkittäviä jäseniä joukkueyhteisössä. Jälkeesi lajin pariin tulleet fresaritkin ovat etevämpiä ja tärkeämpiä kuin sinä. 
Itsensä ulkopuoliseksi tunteminen on surullista, mutta muista: sinä olet tärkeä. Kun olet ollut hetken pois on luonnollista, että et ole tiivis osa yhteisöä. Koska derbynpelaajat ovat keskenään yhtä suurta rannehieltä haiskahtavaa perhettä, lipsahdat pian takaisin tiiviiseen yhteisöön varsin kivuttomasti.
Käy treeneissä, osallistu ja pysy mukana.
5. Älä soimaa itseäsi epäonnistumisista
Muistele sitä hetkeä, kun ensimmäistä kertaa laitoit quad-luistimet jalkoihisi. Et tiennyt mitään. Mieti nyt sitä, että kaikki se taito, joka sinulla ennen loukkaantumistasi oli, on tallessa. On vain tehtävä hieman töitä, että vanhat taidot tulevat taas esiin ja pystyt kehittymään lisää. 
Roller derby on  paitsi yhteisöllinen laji, se on myös hyvin henkinen laji. Koska kyseessä on joukkueurheilu, kokee helposti pettävänsä joukkuetoverit epäonnistumisillaan. Yksilönä haluaa kehittyä ja olla parempi, voimakkaampi, fiksumpi ja nopeampi voidakseen palvella tiimiään paremmin. Epäonnistumisten ja oman vajaavaisuutensa – tai kehittymisen tarpeensa – hyväksyminen tekevätkin eniten kipeää tässä lajissa. 

Kukaan ei kuitenkaan ole seppä syntyessään, vaan jokainen meistä on samassa tilanteessa. Kaikki haluavat kipeästi kehittyä, hitata kovemmin, luistella nopeammin ja pystyä torjumaan vastustajan tuhdin hittaamisen pelkällä levollisella vastaan nojaamisella. 
  

Älä tee kuten minä tein. Koska minä tein kaiken väärin. 

Rakkaudella, 

Saastanen #0700 / Helsinki Roller Derby

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>