ONKS STRIIMII?

Istun kotisohvallani Tampereella ja päivitän kädet täristen ja kahvit läikkyen keskustelua suljetussa Facebook-ryhmässä. Yksi meistä kopioi keskusteluun erään toisen seuran pelaajan omalla yksityisellä Facebook-sivullaan julkaisemia päivityksiä Lahti-Oulu karsintaottelun katsomosta Lahdessa. Piste-, penalty- ja liidipäivitysten väliin joku toinen kopioi Instagrammista kuvia pistetilanteesta Jyväskylän ja Turun B-joukkueen välillä.
Päivitän omalle FB-sivulleni kisastatuspäivitysseuraamon kiihtyneitä fiiliksiä ja vuodan omalle some-piirilleni ottelun tuloksen. Minulle alkaa sataa yksityisviestejä eri kaupungeista, joissa kysellään pelistä. Hengästyttää. En osaa vastata juurikaan muuta kuin copypasteta pisteitä. Voisiko tämä olla kaikkien näiden vuosien jälkeen vähän helpompaa? Tulee mieleen jokaisen Suomessa pelatun roller derby -ottelun tapahtumasivulta tuttu huuto ONKS STRIIMII? Olispa. Monta peukkua.
Monista otteluista saadaan todella nopealla sykkeellä laadukkaita kuvia ja joukkueet ja niiden kannattajat kirjoittavat peleistä omilla sivuillaan. Derbyvalokuvaajat ovat ammattilaisia ja korkealle arvostettuja, derbykuvat ovat korvaamattomia muistoja ja tarjoavat lajille erinomaista näkyvyyttä. Valokuva on kuitenkin aina kuvaajan valinta ja rajattu tilanne. Peliraportit ovat aina kirjoittajan omien lähtökohtien värittämiä mielipidekirjoituksia. Ne eivät ole sama asia kuin ottelun seuraaminen omin silmin.

Jos tulokset eivät ole salaisuuksia, miksi itse ottelut olisivat?

Minä haluan viihtyä. Haluan nähdä nekin pelit, joihin en pääse fyysisesti paikalle. Haluan itse elää ne apexit, powerit, penaltyt, ihan väärät penaltyt, kaverini ensimmäisen jam timer keikan, joukkueiden nousut ja laskut, kädet täristen, kahvit housuilla.
Henkilökohtaisen viihtymiseni lisäksi otteluiden striimauksessa on kyse kuitenkin isommistakin asioista. Kuten lajin näkyvyydestä sen omien harrastajien piirissä ja etenkin harrastajien ulkopuolella.
Derbyä ei opita pelaamaan sivusta seuraamalla, mutta katsomalla ja analysoimalla erilaisia ja eritasoisia otteluita voidaan tulla nopeammin paremmiksi. Suomalaiset pelaajat ja toimitsijat ansaitsevat nähdä enemmän ja laajemmalla skaalalla myös kotimaista derbyä. Suomeen halutaan enemmän tasaisempia otteluita ja vakiintuneempia käytäntöjä. Lähemmäs niitä voidaan päästä myös näyttämällä turnauksia ja otteluita netissä. On suomalaisen derbyn oma valinta, haluaako se olla suljettua salatiedettä vai avata rohkeammin ovia paitsi omalle yhteisölleen, myös yleisölle.
Urheiluun kuuluvat myös penkkiurheilu ja katsomot. Streamien kautta suomalaisella roller derbyllä on mahdollisuus kasvattaa katsojakuntaansa. Niin kauan kun YLE:n tai MTV Sportin kamerat eivät tule roller derbyn luo, voi roller derby itse löytää oman yleisönsä julkaisemalla omaehtoisesti tuotettua sisältöä netissä. 

Live-streamien tarjoamien mahdollisuuksien ja matalankynnyksen näkyvyyden hyödyntämättä jättäminen tuntuu vastatuuleen sylkemiseltä. Otteluiden sulkeminen yleisöltä pitää roller derbyn siellä mistä se kohta kuusi vuotta sitten lähtikin: marginaalissa.
// Deeku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>